KW 5 & ADQ

Fredag 1 Juni kl 20:00

KW 5 är en kvintett ledd av trummisen Karl-William Coleman. Ensemblen bildades 2017 på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Musiken skrivs till största delen av Karl-William, som med sin bakgrund i svensk folkmusik, rock och jazz skriver genreöverskridande och nyskapande. Ensemblens lekfulla inställning till improvisation är en grundpelare i framförandet som beskrivits som  "Spännande, lyriskt och överraskande moget." 

https://www.youtube.com/watch?v=1SjZWN3KpcM&feature=youtu.be

Karl-William Coleman - trummor, Jesper Söderqvint - vibrafon, Mattias Olofsson - gitarr, Björn Atle Anfinsen - trumpet och Alexander Estby Capasso - kontrabas

ADQ - Agnes Darelid Ouartet spelar originalmusik av trombonisten Agnes Darelid. Musiken är influerad av nutida jazzmusik och pop med fokus på stora klanger, sjungande melodier och interaktivitet. 
Bandet släppte i mars sin första singel med låtarna Malmø och 19/4, och spelade i april in låtar till en kommande EP.
Agnes Darelid - trombon, Gustav Renberg - gitarr, Alexander Capasso - bas och Edvin Fridolfsson - trummor
Entré: 100 kr/stud 80 kr

Musikerna i KW 5 studerar på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm sedan hösten 2017. Alla är sedan tidigare grundligt utbildade inom jazz och improvisation vilket märks när de släpper tyglarna och låter musiken gå den väg den vill. De släpper kraven på att spela "bra" och "fint", utan att på något sätt låta musikens kvalité bli lidande. Tvärtom så hyser de en enorm respekt för musiken och sätter den framför viljan av att prestera. Denna osjälviskhet är vad som gör KW 5 unik som ensemble. För vad händer egentligen med musiken när musikerna släpper taget?

Vibrafonens och gitarrens elförstärkta, och ibland förvrängda, sound får möta det akustiska från trummor och bas. I atmosfären som skapas får trumpeten leka fritt. Plötsligt kan rollerna kastas om, och trumpeten får en ny funktion när den ensam backar upp ett bassolo. Utan att varken överdriva eller kompromissa försöker KW 5 att utmana normerna för hur musik ska spelas. 

  

"Framförandet baserade på egna och väl sammanhållna stycken. Jazzigt, med många influenser och utan att låsa in sig i fack byggde de säkert sin egen musik där starka solister med respekt lyssnade in varandra i mötet. Spännande, lyriskt och överraskande moget."

- Ulrika Edsmalm, styrelseledamot i Örebro jazz- och bluesklubb. 


ADQMed en repertoarblandning av allt från melankoli till glädje, samt en udda kvartettsättning på trombon, gitarr, bas och trummor försöker ADQ hitta nya vägar att uttrycka sig på den moderna jazzscenen.