Klassiskt med John & Jens

Lördag 29 September kl 18:00

Mästarnas Musik – Barockmusik och Tango är ett varierat konsertprogram för flöjt och gitarr med musik av Astor Piazzolla, Lars Gullin, Carl Philipp Emanuel Bach och Johann Sebastian Bach.

John Elénius - klassisk gitarr

Jens Johansson - flöjt

Entré: 130 kr

I Mästarnas Musik samsas barockens gigant Johann Sebastian Bach jämte sonen Carl Philipp Emanuels musik, vars uttrycksfulla tonspråk pekar från rokoko till wienklassicism.
Vidare följer Astor Piazzolla’s eldiga, drömska och smäktande skildring av tangons historia och utveckling i fyra satser samt musik av vår egna svenska jazzmästare Lars Gullin.

I Bach’s sonat (BWV 1031) möter vi en såväl lyrisk, nära musik med stort mått av musikantisk glädje. Handverksskickligt och elegant skriven där man anar Bachs virtuositet i den sirliga continuo-stämman jämte den kärleksfulla behandlingen av flöjtstämman.
I detta arrangemang för klassisk gitarr och flöjt ges denna himmelskt vackra sonat en klar lyskraft genom flöjtens lätta karaktär tillsammans med gitarrens barockluta-liknande arrangemang av basso continuo-stämman. Bach, ofta kallad den femte evangelisten, ville med sin musik tjäna och gestalta Gud och dennes kärlek, så även i instrumentalmusiken, vilket vi tycker oss höra i denna sonat.

Därefter följer den harmonisk lekfulla och överraskande Hamburger Sonaten av sonen Carl Philipp Emanuel Bach. Stilen, som är charmant, pekar framåt från barock och rokoko mot wienklassicism. 

Programmets sista huvudpunkt är Astor Piazzolla’s fantastiska resa genom tangons historia med sin Historie du Tango (1985); en färd med starka uttryck, sentimentalitet, explosivitet, längtan och eldig passion. En verklig publikfriare med influenser och tongångar från Bach, Stravinskij, Bartók, jazz och bossa nova filtrerade genom tangons Buenos Aires och en av 1900-talets stora musikpersonligheter.

Vår svenska jazzmästare Lars Gullin får sin plats kring J.S Bach och Piazzolla. Gullin, som var en begåvad melodimakare och kompositör, ges utrymme med sina kompositioner Silhouette och Dannys Dream. Det svenska vemodet och den amerikanska cool-jazzen i post-bebop stil från 1950-talet sammanflätas i Gullins säregna melodier.

 

CV – John Elénius (Klassisk gitarr)

John Elénius är född och uppvuxen i Örgryte i hjärtat av Göteborg. Kontakten med klassisk gitarr och musik fick John redan som barn genom hemmet. John började sina studier för sin far, Staffan Elénius, sedan som privatelev till Bo Haraldsson.

 

De senaste åren har John studerat vid Musikhögskolan i Piteå, för en Konstnärlig Kandidatexamen, musikerutbildning med klassisk inriktning (2007-2010) för prof. Jan-Olof Eriksson, prof. Zoran Dukic (gästlärare under 2008-2009), prof. Tilman Hoppstock (2013 & 2015), Marcin Dylla & Paul O´Dette samt vidare studier vid Musikhögskolan i Piteå för en Konstnärlig masterexamen i musikalisk gestaltning och interpretation. Mellan 2004-2007 studerade John även Musikvetenskap vid Göteborgs Universitet. John har mottagit flera stipendier från Kungliga Musikaliska Akademien

 

John är verksam som solist och kammarmusiker. Han är även aktiv som privatlärare på alla nivåer och för alla åldrar, samt flitig arrangör och författare till olika slags teorimaterial om bland annat gitarrspel och gitarrens repertoar.

 

I Maj 2010 spelade John in sin första soloskiva - 20th Century Guitar Music - på Meridional Music.

 

CV – Jens Johansson (Flöjt)

Med rötterna i Jönköping, numera boende i Falkenberg. Jobbar som frilansande musiker och flöjtlärare på Hisingens Kulturskola i Göteborg. Utbildad på Musikhögskolan i Göteborg och under flera års privata musikstudier i England och Schweiz.

Jens är lika hemma i klassisk musik som i jazz och har arbetat som frilansande flöjtist i många år, både som solist och ensemblemusiker, studiomusiker samt med många engagemang med orkestrar runt om i Europa. 

Idag spelar Jens med fyra andra ensembler med genrebred repertoar; Frödingkvartetten (folk/visa/jazz), Dancing partners (flöjt och violin), Duo Arpeggione (flöjt och orgel) samt Poco a poco duo (flöjt och piano).