Demokratikväll med Kristian

Lördag 25 Maj kl 19:00
Kristian "von" Svensson är professionell singer-songwriter, författare och fil.mag. i historia. Från och med april 2019 turnerar han med en soloföreställning med anledning av att allmän och lika rösträtt för män och kvinnor infördes den 24 maj 1919.
 
Kristian talar och sjunger om bakgrunden till reformen och tecknar en bild av det dramatiska läget. Sångtexternas innehåll sträcker sig från kvinnornas hungerkravaller i Göteborg 1917 till matrosernas uppror i Kiel 1918. 
 
Här är ett absurdistiskt exempel ur showen, hör hur den svenska samhällseliten diskuterade för exakt 100 år sedan:

Entré: 140 kr/stud 110 kr

Kristian Svenssons sånger finns representerade i arbetarrörelsens "psalmbok" Röda sångboken (2014). Han har framträtt på Västerviks, Falkenbergs, Lunds och Landskronas visfestivaler, på Mosebacke och fyra gångern på Alf Hambes visfest i Steninge.
 
Kristians förmåga att hantera en publik har bl.a. formats av hans tid som wrestlingkonferenciér. Men bakgrunden som historiker ligger också till grund för det mesta han gör, t.ex. ett program med Göran Greider och en skandinavisk turné med David Rovics (US)100 år efter Joe Hills död 1915. Just nu läggs sista handen vid en musikal om just Hill som väntas sättas upp i Malmö senhösten 2019. När Kristian publiceras är det ofta i historiska sammanhang, som i hans senaste artikel i Aftonbladet:
 
"En självklar estradör i både mellansnack och visleveranser"/Sydsvenska Dagbladet
"Möllevångens egen skald" /Aftonbladet
 
Betyg 5 av 5 i HiFi och Musik: "En egenartad sångpoet och vissångare"